11
sep
08

Proeverij van Leuvense Bieren

Brouwerij De Vlier in primeur.

Een bierfestival hoeft niet groot te zijn, behoeft geen ellenlange bierlijst. Dat bewezen De Leuvense Biertherapeuten op 7 september in de achtertuin van taverne ‘In Den Rozenkrans’, een mooie zaak in het prachtige domein van de abdij van Vlierbeek. De proeverij van Leuvense bieren werd opgevat als een minibierfestival. Drie brouwerijen (de grootste Leuvense brouwerij werd om één of andere reden niet uitgenodigd) en twee bierfirma’s uit de Leuvense regio mochten hun bieren voorstellen. Als toemaatje diepten ook enkele thuisbrouwers hun voor het grote publiek verborgen parels op. De formule bleek een grandioos succes.

Brouwerij Domus (de eerste huisbrouwerij die België rijk werd na W.O. II, zo vermeldt de begeleidende biergids) en brouwerij De Schuur (waar maandelijks slechts één brouwsel van 150 liter wordt vervaardigd) zijn zeldzame gasten op een festival, maar de gloednieuwe brouwerij De Vlier kaapte met haar eerste optreden de meeste aandacht weg. Hun eerste telg werd Kessel Blond gedoopt, een eenvoudige verwijzing naar de thuisbasis van de brouwerij: Kessel-Lo.

Na enkele professionele omzwervingen in de brouwerijwereld sloeg het brouwvirus bij bioingenieur Marc Andries opnieuw toe. In de kelder werden proefbrouwsels gedraaid die uiteindelijk de receptuur voor Kessel Blond (7,5 vol%alc.) zouden opleveren. Er werden plannen gemaakt om zelf met een brouwerij te beginnen en op 10 maart werd de BVBA Brouwerij De Vlier officieel opgericht. In juni werd een nieuwe brouwinstallatie van 500 liter geplaatst. Deze werd aangekocht in Montreal bij leverancier Pierre Rajotte, een oude kennis van Marc. Een maand later werd het eerste bier ‘op grote schaal’ gebrouwen.

Eddy Dolusic (de ‘Schuimkroaat’) schreef volgende smaakbeschrijving waarin ik me grotendeels kan vinden: “Strogeel met een dikke sluier en een wandklevende, niet erg stabiele witte kraag. In de neus is het fris, met hop, appels en citrus. Vrij neutrale smaakaanzet, dan komt een tintelende fruitigheid, een toets van honing en een licht hoppige afdronk. Volmondig en toch drinkbaar en verfrissend.”

Kessel Blond is zeker geen uitgesproken smakenfestival, maar een goed doordrinkbaar bier met commerciële inslag. Plannen voor andere bieren zijn er vooralsnog niet, aldus Marc Andries: “Dat laat de installatie momenteel niet toe”. Binnenkort zal ik de brouwerij zeker bezoeken voor een kleine fotoreportage.

De bierfirma’s Leuvense Tripel (@ brouwerij Van Steenberge) en Sublim (@ brouwerij De Graal) laat ik even aan me voorbijgaan. Al is het een blij weerzien met Sublim-brouwers Bart Keppens en Wim Vanvaerenbergh die in januari hun bierfirma opdoekten. In Leuven kon je allicht de laatste flesjes Hector Tripel proeven.

De thuisbieren intrigeren mij. En het niveau blijkt hoog te liggen. Mozes Kriebel (10,5 vol%alc., brouwerij Zultkop) pronkt met een opvallend en karaktervol aroma van appelsienenlikeur en wat kruiden. Hanewijk Hobby Brouwerij brouwt een degelijke Hefeweissen en kloont Rochefort in Julfort (we poeven ook nog een Tripel Karmeliet-imitatie), maar kan mij vooral overtuigen met haar Martine’s Pale Ale (8 vol%alc., geen kloon deze keer, al doet de naam het wel vermoeden). Galjaar (7,5 vol%alc.) van brouwerij Uilekot kende ik reeds: een heel geslaagde creatie. De smaak is licht zoetig, wat tarwezurig en loopt bitter uit. Vooral de gebruikte gisten geven m.i. het unieke karakter. Alleen de kruidigheid (koriander) in het aroma mag voor mij wat getemperd worden. Er waren plannen voor de oprichting van een officiële brouwerij, maar de administratieve rompslomp deed het project de das om.

Met dank aan de Leuvense Biertherapeuten voor deze hoogst interessante activiteit!

Bronnen:
Reclamefolder Brouwerij De Vlier.
Begeleidende biergids ‘Proeverij Leuvense Bieren’.

Brouwerij De Vlier
Borstelstraat 48
3010 Kessel-Lo
Tel. 0473 83 94 63
E-mail: marc.andries1NOSPAM@telenet.be (verwijder NOSPAM)


0 Responses to “Proeverij van Leuvense Bieren”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.947 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2008
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: