17
aug
07

Goeddoelweekend bij brasserie Fantôme

Heikantse Bierliefhebbers in de bres voor vzw De Regenboog.

Reeds voor de elfde keer organiseerden de Heikantse Bierliefhebbers in samenwerking met de Leuvense Biertherapeuten en de Aarschotse Bierwegers een weekend voor het Goede Doel in en rond brasserie Fantôme in het dorpje Soy.  De opbrengst van deze editie gaat naar vzw De Regenboog, een organisatie voor mensen in nood.  Behalve dit weekend worden nog een resem andere activiteiten georganiseerd om een mooi bedrag te kunnen overhandigen.

Brasserie Fantôme  Fantôme on the road !

Een mooi gezelschap biervrienden verwelkomt ons.  Op de weide achter de brouwerij kiezen we een plaatsje naast de tent.  Het weer is ons gunstig gezind.  Het is niet erg druk: voorzitter Fons Minne is net op uitstap met een groep geïnteresseerden naar Chocolatier Defroidmont in het naburige Erezée.  De achterblijvers genieten gezapig van het gelegenheidsbier Santé-11  of van verse sangria.

Santé-11

Santé-11 is dit jaar verkrijgbaar in twee versies: de ‘gewone’ en de ‘framboos’.  Het bier is nog maar pas uit de warme kamer ontslagen en bijgevolg zéér jong.  De gewone versie overweldigt ons meteen met haar kruidige karakter.  Een leger van oregano marcheert onze neusholte binnen.  Het bier is plat.  De smaak is zoetig en blijft zeer kruidig.  Achter in de mond ontwaar ik enkele storende stroopjesachtige componenten, waarschijnlijk te wijten aan de jeugdigheid van het bier.  Zoals het bier nu is, lijkt het meer een kruidenlimonade.  De versie met toevoeging van framboos is naar mijn mening ook wat té veel van het goede.

Brasserie Fantôme 1  Brasserie Fantôme 2

Brasserie Fantôme 3  Brasserie Fantôme 4

Ik heb geluk.  Net als ik in het café enkele foto’s neem, start brouwer Danny Prignon nog een laatste rondleiding doorheen de brouwerij voor de aanwezige vrijwilligers van vzw De Regenboog.  Langs de steile trap glip ik de brouwerij mee binnen.  In gebrekkig maar moedig Nederlands vertelt Danny hen in grote lijnen over de warmwaterketel, het maken van het beslag, het koken, het gisten, …  Deze brouwerij is nog een staaltje van puur ambachtswerk, waar je naast brouwer ook loodgieter, technieker, manusje-van-alles en crisismanager dient te zijn.  Danny toont ons hoe hij de flessen handmatig voorziet van kurken en kroonkurken: fles, per fles, per fles …

Verbroederen bij Fantôme

Weer buiten gekomen schuif ik de beentjes onder tafel voor een overheerlijke barbecue.  Het vlees smelt in de mond.  Ondertussen speelt de coverband Silly Coïncidence ten beste.  Terwijl het duister valt, klinken we nog een laatste (en elfde ?) keer: Santé !  De Heikantse Bierliefhebbers mogen alweer fier zijn op een geslaagd goeddoelweekend.

Update 10/09/2007 :  Vriend William bracht ook een bezoekje aan het Goeddoelweekend.  Lees hier zijn relaas en bekijk zijn prachtige foto’s !

Brasserie Fantôme
Rue Préal 8
6997 Soy (Erezée)

Chocolaterie Defroidmont
Briscol 19a
6997 Erezée


4 Reacties to “Goeddoelweekend bij brasserie Fantôme”


  1. 17/08/2007 om 21:19

    K’had wreed veel goesting om ook af te komen. Werk en andere afspraken gooiden echter weer roet in het eten (of drinken). Maar de Santé 20 ga ik proeven- zeker weten !

  2. 2 Glenn
    19/08/2007 om 10:50

    Oeioei, ’t is maar te hopen dat de mannen van ’t FAVV je blog niet lezen 🙂
    Ik vermoed dat ze wel een paar velletjes vol zouden schrijven na een bezoekje aan Fantome.
    Kon er ook niet bij zijn, maar vind het een heel mooie initiatief.

    Glenn

  3. 19/08/2007 om 13:40

    @ Gunter: de Santé-11 is zeker ook te proeven op het bierweekend van de Heikantse Bierliefhebbers (laatste weekend oktober). Ik zou alleszins niet wachten tot Santé 20.

    @ Glenn: ik wou het met zoveel woorden niet uitdrukken, maar ik heb dikwijls gedacht: ‘moest dit in Vlaanderen zijn, …’

  4. 20/08/2007 om 11:52

    De Santé X hebben we geschonken op onze Halloweenwandeling vorig jaar. Ik bedoelde maar: Ik wil er toch nog eens geraken, maar ‘tzal niet voor direct zijn. (eerst kindjes wat groeien, zodat we onder het mom “Gezellig kanoën op de Ourthe” naar ginder kunnen afzakken” 😉


Plaats een reactie


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 475.469 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere abonnees

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2007
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031