HBL en ’t Hofbrouwerijke slaan handen in elkaar.
Half september worden de deelnemende ‘bier-van-de-maand-café’s’ van de Heikantse Bierliefhebbers bevoorraad met H. Hippoldus Hofbock. Dit speciale bier (o.a. gebrouwen met turfmout) uit de ketels van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel was onlangs klaar om te worden gebotteld. Enkele Heikantse Bierliefhebbers, waaronder ikzelf, staken brouwer Jef Goetelen een handje toe. De opbrengst van het bier gaat immers naar ‘De Regenboog’, een centrum voor mensen in nood uit Putte.
Hygiëne is zeer belangrijk ! Het zou zonde zijn om een perfect gebrouwen bier alsnog te infecteren. De handen en bovenarmen worden daarom eerst gedesinfecteerd. De nieuwe flessen, die verondersteld worden schoon te zijn, worden eveneens gespoeld met een onschadelijk en wettelijk toegelaten desinfectant. Op spiraalvormige rekken laat men de flessen drogen.
Het bier werd door Jef even vooraf klaargemaakt voor de hergisting in de fles: een uitgemeten dosis suiker en gist wordt daarvoor toegevoegd aan het jonge bier. Via een afvultoestel (lineaire bekkens) worden de flesjes automatisch gevuld met de gewenste hoeveelheid gerstenat.
De gevulde flesjes worden één voor één gecapsuleerd in een kroonkurkautomaat. De flessen worden in een waterbak gezet zodat eventuele bierresten aan de buitenkant van de fles verdreven worden.
De flesjes zijn nu klaar om geëtiketteerd te worden. Ook dit is handenarbeid: met een sponsje wordt behangerslijm op de etiketten gesmeerd en alzo netjes op de flessen gekleeft. Een geoefend persoon kan ongeveer 15 bakken etiketteren per uur. De afgewerkte bakken krijgen nu een plaats in de warme kamer om de hergisting op gang te brengen.
Op een voormiddag konden we met 5 personen (inclusief de brouwer) in totaal 65 bakken bottelen. Een gezellige koffiepauze met ovenverse koffiekoeken ontbrak niet. Na het bottelen genoten we uiteraard nog van een biertje van ’t Hofbrouwerijke. Ik koos voor een ‘specialleke’, een Hofelf die wat Brettanomyces had meegeplukt van de Hoftrol die er voor gebrouwen was. Dit ‘misbrouwsel’ smaakte evenwel vrij goed met haar zurige karakter, als is de kwaliteit onvoldoende om het ook effectief te commercialiseren.
Het bottelteam dd. 25/08/2007 bestond uit Jef Goetelen, Linda Van Loo, Guy Vervloet, Guy Van de Broeck en Steven Vermeylen.
Er zijn wat foto’s niet zichtbaar. Mooi verslagje verder. Ik krijg er (weer) dorst van.
Ai. Hier zie ik de foto’s perfect. Morgen op ’t werk eens checken. Merci om het te melden.
Heb de laatste twee weken al wel meer problemen gehad met wordpress: zo krijg ik de bieragenda amper nog geüpdate. Zo traag.
Groeten
Steven
Nu alles in orde 8)