Blog van spontane gisting.
Had ik meer tijd dan had ik – in navolging van Danny Van Tricht’s Trappistbier Beleven – graag een blog gepubliceerd met onze lambikbieren als thema. Een vrij recente en sobere Engelstalige blog belicht onder de titel ‘Lambic and Wild Ale’ de bieren van spontane gisting. Niet alleen de producten uit de Zennevallei en het Pajottenland komen ter sprake; ook de experimenten met wilde gisten van brouwerijen over de grote plas krijgen aandacht. Zo tracht de Amerikaanse Allagash Brewery (Portland, Maine) door de lokale lucht een spontane vergisting te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot enkele andere Amerikaanse brouwerijen die hun wort enten met wilde gisten geïmporteerd uit onze lambikregio. Allagash installeerde een echt koelschip en ging te rade bij Cantillon. Interessant om volgen. Op Bruxellensis was met Panil Divina van het Italiaanse Birrificio Torrechiara toch een meer dan verdienstelijke gelijkaardige poging te proeven. Er beweegt dus wel wat. Je kan hier doorklikken naar de blog van Aschwin de Wolf of via de links in de rechterkolom.
Armand De Belder (drie fonteinen) heeft ooit verteld dat aziaten zijn langsgeweest die van plan waren containers met ‘Pajotse lucht’ te verschepen hun thuisland. We zitten duidelijk in een luxe positie waar veel buitenlanders jaloers op zijn (en wij iets meer fier mogen op zijn)
Tip volgende week zaterdag: dan van de lambik in Eizeringen!
Zaterdag zit ik op het Kerstbierfestival in Essen. Zal de eerste Dag van de Lambik dus helaas moeten missen. Je mag altijd een klein verslagje doorsturen; dan publiceer ik het hier onder jouw naam.
Doe ik met plezier!