14
apr
09

ZBF Consumententrofee voor Cosmos Porter

De Dolle Brouwers tapten ‘beste bier’.

Voor de vierde keer mochten de bezoekers van het Zythos Bier Festival (ZBF) het ‘beste bier van het festival’ verkiezen.  Zaterdag kreeg brouwer Kris Herteleer van De Dolle Brouwers de consumententrofee overhandigd in de brouwerij in Esen voor Cosmos Porter.

dolle01
v.l.n.r. Marc Mertens, Kris Herteleer, Marc Brusten, Jan Rummes, David Le Roy en Wim De Kelver.

De top 10 zag er als volgt uit:

  1. Cosmos Porter – De Dolle Brouwers
  2. Tripel Klok – Brouwerij Boelens
  3. Hopus – Brasserie Lefèbvre
  4. Embrasse – Brouwerij De Dochter van de Korenaar
  5. Valeir Extra – Brouwerij Contreras
  6. Femme Fatale – Brouwerij De Leite
  7. Vicaris Tripel – Dileweyns (Bierfirma)
  8. V Cense – Brasserie de Jandrain-Jandrenouille
  9. Tripel Karmeliet – Brouwerij Bosteels
  10. Malheur Dark Brut – Brouwerij Malheur
dolle04
Brouwer Kris Herteleer ontvangt de Consumententrofee uit handen van Zythosvoorzitter Jan Rummes.

De trofee zelf is een gegraveerde blauwe hardsteen (‘Petit Granit’) van 30cm op 30 cm, 2cm dik, met de naam van het verkozen bier, het Zythos-logo en de vermelding ‘Consumententrofee 2009’.

Cosmos Porter heeft haar oorsprong in het vroegere Cosmos Patersbier (1955 – 1980) van de brouwerij Costenoble, die in 1980 door de laatste brouwer Louis Constenoble wegens gezondheidsredenen verkocht werd aan de Dolle Brouwers.  Het was een donker en zuur bier van 6 vol%alc. met een zoete aanzet.  De weduwe van Louis Costenoble -aanwezig op de prijsuitreiking- beaamt dat het nieuwe bier erg lijkt op de oude Cosmos.  De naam komt trouwens van ‘Costenoble Moise’, haar schoonvader. De productie van het Porterbier van de Dolle Brouwers bedroeg niet meer dan zes (!) vaten van 50 liter en bevat 3 % bier van vóór 2000. 

dolle03
De oude Cosmos werd ooit onterecht als ‘Trappist’ gepresenteerd. Nadat andere brouwerijen problemen kregen met het oneigenlijk gebruik van die naam, werd de benaming ‘Trappist’ in 1962 geschrapt en vervangen door ‘Paterbier van Diksmuide’

Cosmos Porter is met 7 vol%alc. een tandje zwaarder.  De naam Porter werd sinds 1721 in Londen gebruikt om een donker bier aan te duiden dat populair was bij de havenarbeiders of ‘porters’ in de Londense Haven, the Port of London.  Het bier werd gebrouwen met geroosterde mout, ‘per ongeluk’ ontdekt na één van de vele branden in de Engelse hoofdstad.  Ook het water zou volgens de overlevering speciaal geweest zijn: volgens de ene werd rivierwater uit de Theems gebruikt, andere bronnen zeggen dat de brouwers eigen putten hadden.

dolle05
De weduwe van brouwer Louis Costenoble nipt aan een oude Cosmos afkomstig van brouwerij Costenoble die in 1980 werd overgekocht door De Dolle Brouwers.

Naast het winnende bier, proefden we ook van een oude Cosmos van zo’n dertig jaar oud.  Het bier was nog zeer drinkbaar en merkelijk zoeter (alleen door veroudering ?) dan de verse Cosmos.  Daarna diepte Kris Herteleer een arsenaal aan bieren op, min of meer in dezelfde zoetzure stijl en van wisselende kwaliteit.  Onder andere de Italiaanse bieren Panil Barriquée en La Mummia, het Costa-Ricaanse Tosta en het ronduit schitterende Amerikaanse Supplication en Temptation (beiden Russian River Brewing Co.) passeerden de revue.  Tot slot proefden we nog oude versies van Oerbier Reserva en Stille Nacht, waaronder ‘Speciaal Brouwsel’.

russianriver
Er werd nog duchtig nageproefd.  Deze bieren van Russian River Brewing Co. gooiden hoge ogen.

Het is jammer dat Cosmos Porter als éénmalig experiment nooit een groot publiek zal kunnen bereiken, zeker nu het bier ook de Consumententrofee in de wacht sleepte.  Maar De Dolle Brouwers als dusdanig, garantie voor kwaliteit en deelnemer aan àlle edities van zowel de 24-uur van OBP als van het ZBF van Zythos, is zonder twijfel een oververdiende winnaar!

Bronnen en meer info:
Persmap Zythos Consumententrofee 2009
Oerbiernieuws ‘ZBF 2009’
De Biertocht van Sint-Henricus en zijn Arabieren, voorbeschouwing op uitgave van het boek (Westhoek-Monumenten vzw)
Dossier De Dolle Brouwers, Zytholoog nr. 8 (januari – februari – maart 2005), pag. 4 tot 11.
Lees ook
dit artikel van Filip Geerts (Belgian Beer Board)


1 Antwoord to “ZBF Consumententrofee voor Cosmos Porter”



Plaats een reactie


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 475.461 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere abonnees

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2009
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930