Duvel Moortgat geeft Liefmans weer toekomst.
Eind 2007 dreigden de vier eeuwen brouwgeschiedenis en expertise van brouwerij Liefmans in Oudenaarde verloren te gaan. Duvel Moortgat besloot de brouwerij over te nemen en engageerde zich hiermee om niet alleen dit stukje bierpatrimonium te redden, maar ook om Brouwerij Liefmans een nieuwe en dynamische toekomst te bezorgen. Zo krijgen de bestaande topbieren van de brouwerij een nieuwe look en wordt er een volledig nieuw bier aan het gamma toegevoegd.
De roerkuipen werden in 1991 voor het laatst gebruikt.
Na een verkwikkend glas Liefmans Oud Bruin in het brouwerijcafé startten we een rondleiding doorheen de oude brouwerij. Sinds 1991 -na de overname door brouwerij Riva- wordt hier niet meer gebrouwen, maar het rijke bierpatrimonium bleef gelukkig wél bewaard. Duvel Moortgat engageert zich graag om deze brok geschiedenis te bewaren, maar zal de brouwerij zélf niet opnieuw opstarten. Het wort brouwt men in Breendonk om het daarna met tankwagens naar Oudenaarde over te brengen voor de gisting en voor de verdere afwerking van het bier.
Eén van de twee mouttremels.
In deze vierkante ketels kookte de wort ettelijke uren.
De wandeling leidt ons langs de roerkuipen, de mouttremels en de haast vierkante kookketels waarin het wort ettelijke uren kookte en een smaakeigen karamelisatie onderging. “Deze karamelsmaak kan met de huidige technieken niet bekomen worden en zou ook niet in de smaak vallen bij de huidige bierliefhebber”, krijgt biergoeroe Joris Pattyn als antwoord op zijn interessante vraag.
Een immens koelschip naast de houten luiken, de poorten naar de buitenlucht.
Houten plafonds gaan condensatie tegen.
Baudelotkoelers brengen het wort naar de gewenste temperatuur voor de gisting.
Koperen koelschepen koelden vervolgens het wort met behulp van de open ramen snel naar 60°C, waarna de baudelotkoelers voor verdere koeling zorgden tot een ideale 23°C voor de gisting. “Waarom staat zowat alles hier tweemaal?”, merkt bierauteur Jef Van den Steen attent op. De legende verklaart dit als zijnde een brouwinstallatie voor enerzijds de oude brouwmeester en anderzijds zijn zoon, de opvolger die de stiel onder de knie moest krijgen. Veel aannemelijker als antwoord is dat met de aloude technieken de brouwhoeveelheid te groot was om in één installatie te kunnen bewerkstelligen.
Gemengde gisting: er wordt gist toegevoegd, maar ook de lucht geeft haar microflora prijs.
Vanaf de open gistkuipen -koperen gevaartes uit begin vorige eeuw- neemt de hedendaagse productie van de Liefmansbieren de draad op. Hier spreekt men van gemengde gisting. Door de open luiken stroomt lucht verzadigd met microflora -uniek aan de specifieke locatie langs de Schelde in Oudenaarde- vrij in en uit en geeft het hogegistingsbier in wording een bijkomende spontane gisting. Zo verkrijgt het bier de gewenste verzuring. Het bekomen bier laat men lageren en rijpen waarna bieren van verschillende jaargangen door de meesterblender worden versneden tot de ware Liefmansbieren.
De pure Liefmanskriek uit de tank.
Rechtstreeks uit de tank proeven we van de onversneden en ongezoete kriek. Dit heerlijk zurig en verfrissend kriekenbier is een aangename verrassing voor de aanwezigen.
Michel Moortgat: “Met respect voor haar verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen.”
We eindigen in de vernieuwde Baudelotzaal waar nu Coeur D’Artichaut de catering voor allerhande festiviteiten verzorgt. Hier drukt Michel Moortgat, CEO van Brouwerij Duvel Moortgat, zijn tevredenheid uit over de verwerving van Liefmans in de portefeuille van de familiebrouwerij: “De Belgische biercultuur kent een ongeëvenaard vakmanschap en een enorm rijk verleden. Brouwerij Liefmans is in onze ogen een zeer belangrijk deel van deze knowhow en deze rijke geschiedenis. Daarom hebben we bij de overname nagedacht over hoe we de brouwerij nieuw leven konden inblazen. Met respect voor haar verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen.”
Liefmans Goudenband in een nieuw kleedje.
De vermaarde Liefmans Kriek -nu omgedoopt tot Liefmans Cuvée Brut om zich duidelijk van andere kriekbieren te onderscheiden- en het provisiebier Liefmans Goudenband werden in een vernieuwde wikkel gehuld. Als eerbetoon werd de handtekening van Rose Blancquaert-Merckx, ooit balletdanseres die in de zeventig-tachtiger jaren de leiding van de brouwerij in handen had, in het ontwerp opgenomen.
Met ‘Liefmans’ gooit men een nieuw fruitbier op de markt.
Naast beide paradepaardjes en het streekgebonden Oud Bruin stelde Michel Moortgat ook een gloednieuw bier voor: kortweg ‘Liefmans’. Dit zomers fris en vooral zoet fruitbier werd ontworpen op basis van de Cuvée Brut en versneden met natuurlijke, verse vruchtensappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen.
Erg mooie bierreportage!
Heel blij dat van alle bieren door Duvel Moortgat verdergezet er toch drie uitgevonden werden door mijn vader zaliger Paul van Geluwe de Berlaere,nl het vroegere Kriekbier nu Cuvée Brut,de Goudenband en de vroegere “poepkes” -door iedere Oudenaardist gekend -nu Oud Bruin. Hopelijk dat Liefmans nu weer aanwezig zal zijn in de Oudenaardse cafes en zeker en vast in de cafes op de grote markt. Aan het personeel van die cafes:promoot de Oudenaardse bieren aan de toeristen:en wordt nog veel te veel Leffe gedronken op de grote markt!!!!
Proficiat,
Prachtige site en intressante reportage over het zo bekende Oudenaardse Liefmans biertje.
We mogen van geluk spreken dat dit zo kostbare patrimonium in stand wordt gehouden dank zij Duvel Moorgat.
Liefmans bruin en kriek zijn een begrip in onze streek .
Nogmaals proficiat en een prima doorstart toegewenst.
Hallo Steven,
prachtige rondleiding in mijn favoriete brouwerij,op hun site heb ik gezien dat je een rondleiding met gids kan reserveren,maar jouw reportage is reeds een prachtige voorsmaak.
Mijn favoriet was de Liefmans Kriek,die jammer genoeg verdween,maar volgens mij een zeer
goede opvolger heeft met de Grand Cru.
Groetjes uit Hansbeke
Van de Velde Emeric.
Allen bedankt voor de positieve reacties! Bedankt Manfred voor de extra informatie. Het is een eer om de zoon van de uitvinder van de Liefmansbieren hier te mogen verwelkomen.
Mogelijk wordt de ongefilterde kriek straks in beperkte oplage gebotteld … zou zeer mooi zijn!
Emeric, de Liefmans Kriek is eigenlijk niet verdwenen. De Grand Cru is de nieuwe naam voor de oude Liefmans Kriek, terwijl een nieuw bier onder de naam ‘Liefmans’ de zoetebekjes mag bekoren.
Bierminnende groeten
Steven