28
aug
07

De Dochter van de Korenaar

Een nieuwe brouwerij in Baarle-Hertog.

Eind vorige week viel Zytholoog nr. 18 in de bus met een artikel van Casimir Elsen over de nieuwe brouwerij met haar prachtige naam: ‘De Dochter van de Korenaar’.  Nauwelijks een dag eerder had ik afspraak in het brouwerijtje in Baarle-Hertog.  Brouwer Ronald Mengerink ontving ons – oud-studiegenoot Jan Neeckx en mezelf – van harte in het mooie brouwerijwinkeltje waar flessen ‘Noblesse’ keurig staan opgesteld in zelfgemaakte houten kratjes.

De Dochter van de Korenaar

De winkel en de brouwerij werden opgesteld in een pand aan de Belgische kant van de landsgrens.  De Groninger koos voor België omwille van een soepelere regelgeving.  ‘In Nederland wordt een klein brouwerijtje als dit beschouwd als zware industrie’, kan Ronald er al enigszins om lachen.   De brouwketels werden op maat gemaakt door een bevriend bedrijf.  De rest is ‘nieuw’ materiaal.  Door een raampje zien we het bier gisten.

Brouwerij 01  Brouwerij 02

Brouwerij 03  Brouwerij 04

Voorlopig is er één bier op de markt: Noblesse, verkrijgbaar in 33 en 66 cl.  De naam is een link naar hun geliefde Frankrijk waar ze hun zelf gerenoveerde vakantiehuis verkochten om de bouw van deze brouwerij te kunnen bekostigen.  Noblesse betekent adel, een link naar het bier en naar de plaatsen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau die allebei iets van adel in de naam dragen.


‘Ik kan beter tegen het sap van de Dochter van de Korenaar
dan tegen het bloed van de duiventros’

Karel V (1500-1558)


De Dochter van de Korenaar 01  De Dochter van de Korenaar 02

Noblesse is een bier van het Kölsch-type: een hooggegist bier en een waardige vervanger van een gewone pils.  Deze dorstlesser meet 5,5 vol%alc.  In de neus ontwaren we de pilsmout en een mooie dosis hop.  De smaak is lichtjes moutzoetig, verrijkt met een lichte zweem van tarwe aan de zijkanten van de tong.  De afdronk is heerlijk bitter: om en bij de 32 EBU.  De hop zindert nog zachtjes na.  In de toekomst komen er nog enkele bieren het gamma vervoegen, allen met namen in dezelfde categorie als ‘Noblesse’.  ‘Het volgende bier wordt een in België onbestaand type’, laat Ronald voorzichtig los.  ‘Een Alt-bier ?’, gok ik om in ‘Duitse stijl’ te blijven.  Ik krijg slechts een nietszeggende glimlach als antwoord.

Winkel02  Winkel 01

Winkel 03  Winkel 04

We wensen de familie Mengerink veel succes met deze nieuwe uitdaging.  Hopelijk slagen jullie in de opzet om de Baarlenaars ‘voor net dat ietsje meer’ voor Noblesse te doen kiezen in plaats van de gebruikelijke fabriekspils (de plaatselijke Horeca kan ook bier op vat bekomen).  Noblesse is alleszins al een geslaagd en smakelijk bier en een veelbelovende voorganger van wat komen gaat.  Bedankt voor het leuke bezoek !

Lees meer over deze brouwerij op de website van de brouwerij of in Zytholoog nr. 18, pag. 10-11.  De Zytholoog is het ledenblad van Zythos vzw.  Nog geen lid ?  Lees het hoe en waarom op de Zythos-website en steun de Belgische Biercultuur.


Plaats een reactie


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 475.467 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere abonnees

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2007
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031